logo damiaan de veuster
Parochie van de Heilige Damiaan de Veuster
'Mogen wij mensen zijn met een ruim hart, aan wie het te zien is dat hun geloof hen goed doet'

Nieuws uit de parochie

Caritas en diaconie in het hart van onze Kerk

Caritas en diaconie maken het verschil in het leven van mensen. Waar het leven wordt bedreigd, waar mensen zorg nodig hebben, geven caritas en diaconie kracht. Caritas is het Latijnse woord voor ‘liefde’, naastenliefde. Het Griekse woord diaconie betekent ‘dienstbaarheid’. Diaconie vloeit voort uit caritas. 

KASH organiseert 13 mei plantjes verkoop in pastorietuin Trudo

KASH (KERKEN ASTEN, SOMEREN & HELMOND) is een verbindende projectgroep van vrijwilligers. Zij willen hun steentje bijdragen via projecten en werkreizen. Ze organiseren  verschillende maatschappelijke deelprojecten in en om de kerken en regio. En zij maken eens in de zoveel jaar een werkreis naar het buitenland met het geld wat ze ophalen.

H. Mis Lucia 13 mei bij Antoniuskapel i.p.v. Luciakerk

Op zaterdag 13 mei zal de H. Mis van 19.00 uur niet in de Luciakerk plaatsvinden maar bij het Antoniuskapelletje aan de Antoniusweg.

In samenwerking met het gilde en de cantorij willen we samen vieren. Komt u ook?

Let op: bij slecht weer is de viering wél in de kerk. In dat geval luiden wij om 18.00 uur de klokken van de Lucia.zodat u weet dat de 19.00 uur viering binnen is.


Antoniuskapelletje V2

Grote foto: | ©Commissie Historisch Bewustzijn Wijkraad

Kleine foto: | ©Ambulare.nl

Nieuw bestuurslid

Marc Kerkhof is door de Bisschop van 's-Hertogenbosch benoemd tot lid van het parochiebestuur van de Damiaanparochie.

In het komende zomernummer van onze parochiekrant zal hij zich aan ons voorstellen (voor het geval mensen hem nog niet kennen).

Wij heten Marc welkom!

Marc Kerkhof bestuurslid

Lid in de Orde van Oranje-Nassau

lintjes

Wandelen naar Ommel 18 mei 2023

Al honderden jaren gaan mensen op bedevaart, voor een dag of een week. Veel van deze plekken zijn toewijd aan Maria. Denk Lourdes, Kevelaer, maar ook dichter bij huis vinden we een Mariabedevaartplaats, Ommel.

VIERINGEN PASEN 2023

 Pasen.png

WIJ WENSEN U EEN ZALIG PAASFEEST !

Let op de afwijkende mistijden!! 

Aandacht voor de 150e sterfdag van freule Constance

Op zondag 19 maart a.s. wordt in de Trudokerk in Stiphout stilgestaan bij de 150e sterfdag van freule Constance middels een Heilige Mis.

De Lindenberg besteed in een artikel aandacht aan de de nalatenschap van de freule. 

Wonderlijke 7

Misschien denkt u ook wel: hoe vertel ik mijn (klein)kinderen over Jezus. Ga nu mee op reis naar museum orientalis om dit te ontdekken.

Palmpasenstokken maken

Binnenkort, op 2 april, is het weer Palmpasen. En bij Palmpasen horen natuurlijk palmpasenstokken.

Kinderkerk

NIEUW - NIEUW - NIEUW
Vanaf maart nu ook kinderkerk (kinderwoorddienst) in de St. Trudokerk op de eerste en derde zondag van de maand!

Stille omgang

In stilte lopen, door een 24 uur levendige stad, kan dat?

Inzet voor een solidaire cultuur - toespraak Mgr. De Korte tijdens armoedeconferentie

Op 30 januari heeft minister Carola Schouten tijdens de landelijke conferentie over Armoede het rapport Armoedeonderzoek 2020-2022 in ontvangst genomen.

Pastoor en secretariaat vieren ook carnaval!

Van zaterdag 20 februari t/m woensdag 22 februari is het parochiesecretariaat vanwege carnaval gesloten.

Leden gevraagd voor het Edith Stein koor

Wij hopen dat u van de feestmaand december hebt kunnen genieten, samen met familie, vrienden of misschien in kleine kring.

6 t/m 9 mei 2023 meerdaagse bedevaart naar Beauraing, België

N.B.C. Pro Maria afdeling bisdom Den Bosch heeft een meerdaagse bedevaart naar het Belgische bedevaartplaatsje Beauraing met begeleiding van een priester en een zorgteam.

Vier.nu

Vier.nu is de nieuwe website over christelijke hoogfeesten van de Rooms-Katholieke Kerk.

Parochiecentrum gesloten tussen Kerst en Nieuw

Het parochiecentrum is van 27 december tot 2 januari gesloten. Wilt u nog intenties opgeven voor de Kerst- of jaarwisseling vragen wij u dit uiterlijk 22 december vóór 12 uur te doen om teleurstelling te voorkomen. 

Kerstmis 2022

Kerstavond 

Goddelijke Voorzienigheid

17.00 uur Eucharistieviering mmv Les Femmes pastoor Scheepers

Sinterklaasfeest in de kerk - Het Kasteel van Sinterklaas

Het was weer een geweldig feest. U kunt nog even nagenieten met de foto's.

Wereldjongerendagen 2023

De Wereldjongerendagen (WJD) zijn het grootste jongerenevenement ter wereld. Honderdduizenden jongeren uit de hele wereld komen samen om het katholieke geloof te vieren. 

Speelgoed inzamelingsactie

Stichting Speel Je Mee helpt Helmondse kinderen uit gezinnen die het financieel moeilijk hebben. En dat zijn er in deze tijden van inflatie en hoge energieprijzen helaas steeds meer. U gunt deze kinderen toch ook een cadeautje tijdens de feestdagen? Help dan mee!

Vacature administratief medewerker/ster / teamassistent(e)

Waar zijn we naar op zoek?

Kinderkerk/kinderwoorddienst Trudokerk

De wens is uitgesproken om net als in de Sint-Luciakerk van Mierlo-Hout, een Kinderwoorddienst/kinderkerk aan te bieden tijdens de viering op zondagmorgen 11.15 uur.

Energiemaatregelen

Beste parochiaan,
Onlangs kwam het parochiebestuur bij elkaar en bespraken we onder meer de problemen die we voor ons zien ten aanzien van de gestegen energiekosten.

Kerk poetsen

Beste vrijwilligers,

We zijn op zoek naar mensen die onze St. Trudokerk willen poetsen. 

Allerzielen 2022

Op 2 november willen we onze dierbare overledenen gedenken. Dit willen we ook doen door de graven te zegenen.

Eerste Communie 2023 

Heeft u de informatieavond over de Eerste Communie gemist, maar wilt u uw kind nog aanmelden voor de Eerste Communie, stuur dan een bericht naar Marjelein Verhoeven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Aanmelden kan nog tot 21 oktober!

Aanmelden Vormsel 2023

Op 3 oktober jl. is de informatieavond over het Vormsel geweest.

David Hordijk: ‘Opstaan en gaan: naar het einde van de aarde’

David neemt hij ons mee op zijn reis naar Santiago de Compostella en nog verder. Hij liep van Helmond naar het Spaanse Finisterre, letterlijk “het einde van de aarde”.

Een wereld vol wonderen

Afgelopen jaren werd het jaarlijkse misdienaars uitje naar de Efteling vervangen door een gezellige BBQ.

Kennismaking met de Bijbel

De Bijbel is niet zomaar een boek. Het is het meest bestudeerde, gedrukte, vertaalde en gelezen boek. Dat is zo wereldwijd. Maar hoe is dat bij ons?

Crossroads

Wat houdt jou bezig? Wat vind jij belangrijk? Samen willen we – als Damiaanparochie Helmond – met jou en andere jongeren zoeken naar antwoorden op vragen die jou bezighouden.

Nieuwsbrief Jong Bisdom Den Bosch: Voel je welkom bij JBDB!

We zijn er weer! Na een goede, rustige zomervakantie is Jong Bisdom Den Bosch weer terug. We kijken vol frisse moed en nieuwe energie uit naar het jaar dat voor ons ligt met natuurlijk de WJD in Lissabon als geweldig vooruitzicht!

QR with Givt layout

Alphacursus

Ontmoeten, vragen en ontdekkken, dat doe je op Alpha! Alpha is een prachtige cursus voor iedereen.

Eerste Communie en Vormsel 2023

Vormsel

De informatieavond over het Vormsel wordt gehouden op maandag 3 oktober 2022 om 19.30 uur in de Goddelijke Voorzienigheid, Hornstraat 1. U bent van harte uitgenodigd om samen met uw kind naar deze avond te komen.

Als alles anders wordt


Op zondag 9 oktober om 14.00 uur zal Lighthouse in de kerkzaal van de Bethlehemkerk een middagvullend programma verzorgen. Het verhaal van Jozef, die samen met Maria en Jezus naar Egypte vluchtte, vormt de leidraad voor een middag vol muziek en verhalen over vluchteling worden en ontheemd zijn.

Mombasa Kenia

Op dit moment zijn 16 jongeren en begeleiders vanuit onder meer de Damiaanparochie naar Kenia. Zij maken een werkreis van 17 t/m 31 augustus 2022, naar de APDK revalidatiekliniek in Mombasa Kenia.

Je bent welkom!

We heten iedereen welkom die alleenstaand is, getrouwd, gescheiden, weduwnaar, hetero, homo of nog weer anders is.

We organiseren een Alpha-cursus: kom je meedoen?

Bij Alpha ontdek je de basis van het christelijk geloof op een laagdrempelige en gezellige manier. Elke Alpha-bijeenkomst bestaat uit drie onderdelen: eten, een inleiding en een kleine groep.

Uitnodiging Middag van bemoediging 11 oktober 2022

Al voor de 36e  keer wordt er jaarlijks in de bedevaartkerk van Onze Lieve Vrouw van Ommel een speciale middag georganiseerd voor zieken, ouderen en allen die op zoek zijn naar bemoediging in hun leven: de Middag van bemoediging.

Vormsel - voor alle leeftijden

Jarenlang is het gebruik geweest om kinderen van groep 8 het vormsel aan te bieden. Maar waarom ook zou je het vormsel aan deze leeftijd willen koppelen?

Mariabedevaart Den Bosch

Als een pelgrim wandel je met je gezin door de oude binnenstad van Den Bosch. Je bezoekt de mooiste plekjes en onderweg ontmoet je Maria.

Ook een brief van de parochie ontvangen?

De Damiaanparochie in Helmond heeft, voor de jaarlijkse actie Kerkbalans, brieven-op-naam rondgebracht aan alle ingeschreven parochianen.

Fotoalbums

Heeft u ze al gezien? De nieuwe fotoalbums...

Sint Christoffel

Op 24 juli vieren we het feest van Sint Christoffel. Een mooi begin van de vakantie is het zegenen van onze voertuigen. Onze auto’s; brommers; scooters; fietsen; caravans of noem maar op.

Zeilkamp Noventus 2022

Het zeilkamp staat voor een week vol plezier die voorbij is voordat je er erg in hebt. Maar het is nog meer! 

Uitnodiging 125 jaar Luciakerk Mierlo-Hout

Op 5 juli 2022 is het 125 jaar geleden dat onze Sint-Luciakerk werd ingewijd. Een ijkpunt voor Mierlo-Hout, Sint Luciaparochie en uiteindelijk de parochie van de Heilige Damiaan de Veuster.

Dag met een gouden rand!

De dag van mijn zilveren priesterjubileum was er een met een gouden rand! Graag wil ik iedereen zeer hartelijk bedanken voor de vele persoonlijke, schriftelijke of digitale felicitaties en de vele bloemen en cadeaus.

Basiscursus theologie

Het katholiek geloof blijft binnen het bisdom van ’s-Hertogen-bosch alleen een levende kracht, zo schreef Mgr. Gerard de Korte in 2018 in het Kringblad van het Sint-Janscentrum, als er dragers zijn van dat geloof: mannen en vrouwen die leven in verbondenheid met de Bijbelse God die ons in Jezus Christus onvoorwaardelijk lief heeft.

Foto's 1e Communie

 U vindt hier de foto's die gemaakt zijn op 17 mei 2022 tijdens de viering van de 1e communie.

Wisseling van de wacht

Na 30 jaar de taak van vicevoorzitter van het parochiebestuur te hebben vervuld, heeft Jan Drouen besloten het stokje over te dragen aan Frank van der Zanden.

Pieter Scheepers is 25 jaar priester

Als vierjarige wist hij al de namen van kerken in de buurt uit zijn hoofd. Nu viert Pieter Scheepers (50) zijn 25-jarig jubileum als priester. 

De zin van de dood

Parochie Damiaan de Veuster organiseert een thema-avond met Trodessa Barton over haar boek 'De zin van de dood'.

Zilveren klos

U kent allen de serie: koper, zilver, goud, diamant.

Als je rond de vijftig bent dan komen die jubilea op je af.
Of op je werk, of in je huwelijk.
En telkens is er gelegenheid om een feestje te bouwen.

Crossroads

We kunnen samen weer wat leuks doen! Scan de QR code en doe mee!

Persbericht

Op dinsdag 24 mei 2022 a.s. is het precies 25 jaar geleden dat pastoor Pieter Scheepers in de Sint-Janskathedraal in ‘s-Hertogenbosch door bisschop J.G. Ter Schure sdb tot priester werd gewijd.

Jong Bisdom Den Bosch

Beste betrokkene bij Jong Bisdom Den Bosch,

Hieronder vindt u weer de maandelijkse jongerennieuwsbrief ter informatie, zoals u van ons gewend bent. Mochten er vragen over het tiener- en/of jongerenwerk bij u leven, stel ze gerust. Hopelijk tot ziens bij Jong Bisdom Den Bosch!

Palmpaasstokken

Het was een gezellige boel met ouders en veel kinderen tijdens het maken van de Palmpaasstokken.

Palmpasen voor de allerkleinsten

Samen met Charlotte, onze mascotte, voor de allerkleinsten willen we Palmpasen vieren. Graag willen we u samen met uw kind(eren) uitnodigen voor een Palmpasenviering voor de allerkleinsten (0-6 jaar).

Zeilkamp voor 12 tot 18-jarigen

Zeilkamp Noventus is een initiatief van het bisdom van ‘s-Hertogenbosch. Het zeilkamp wordt georganiseerd op en in de buurt van het Holtus eiland.

Lees meer...

Combo Cantorij uit Someren

Op zaterdag 2 april om 19.00 uur zal de Combo Cantorij uit Someren de H. Mis opluisteren. Combo Cantorij is in 1987 opgericht als jongerenkoor van de parochie H. Lambertus te Someren.

Nieuwsbrief Huis voor de Pelgrim

De Nederlandse karmeliet Titus Brandsma wordt op zondag 15 mei heilig verklaard.

Kinderkerk/kinderwoorddienst Luciakerk Goede Week

In de Sint-Luciakerk van Mierlo-Hout wordt tijdens de viering op zaterdagavond 19 uur en zondagmorgen 10.00 uur een Kinderwoorddienst aangeboden. Na het woord van welkom worden de aanwezige kinderen uitgenodigd om naar de sacristie te gaan.

Workshop Palmpasen

Beste jongens en meisjes,

Binnenkort, op 10 april, is het weer Palmpasen. En bij Palmpasen horen natuurlijk palmpasenstokken.

Helmonds Slavisch Koor geeft een Benefietconcert voor de Oekraïne 

Om de bevolking van de Oekraïne te ondersteunen geeft het Helmond Slavisch Koor op MAANDAG 21 MAART 2022 een benefietconcert in de Trudokerk te Stiphout-Helmond.

Nieuw lid kerkbestuur

Ik ben Sieto van der Wey 44 jaar en woon in Helmond. Ik voel me al van jongs af aan betrokken bij de kerk. 

Vieringen Pasen 2022 Damiaanparochie Helmond

pasen 2022

Marjelein Verhoeven 12,5 jaar pastoraal werker

Op vrijdag 1 april is het 12,5 jaar geleden dat Marjelein Verhoeven haar zending als pastoraal werker heeft ontvangen. Als parochiebestuur willen we deze bijzondere gebeurtenis niet ongemerkt voorbij laten gaan.

Pater Titus Brandsma een heilige van vandaag!

Bisschop Gerard de Korte van het bisdom van ‘s-Hertogenbosch is dankbaar voor de officiële aankondiging van de heiligverklaring van pater Titus Brandsma. Pater Titus Brandsma heeft een groot deel van zijn leven doorgebracht binnen het bisdom in Megen, Boxmeer, Oss en Nijmegen.

Welkom bij de Carnavalsviering

Het is een goede traditie in veel pa­ro­chies in het zui­den van het land, in Brabant en Limburg, om in deze dagen een carnavals­vie­ring te hou­den. Een vrolijk moment van be­zin­ning. Eventjes pas op de plaats, maar wel uitbun­diger dan normaal op zon­dag­mor­gen.

Synode; samen op weg

Geachte betrokkene bij het bisdom ’s-Hertogenbosch,

Vanaf oktober 2021 is binnen de katholieke Kerk een synode van start gegaan, met als thema synodaliteit, oftewel “samen op weg”.

R.-K. Kerk: versoepeling coronamaatregelen

De Nederlands bisschoppen hebben besloten om de coronamaatregelen voor de Rooms-Katholieke Kerk met ingang van 26 januari 2022 te versoepelen. 

Lees meer...

Vlaggenceremonie carnaval 2022

Als startsein voor carnaval 2022 heeft pastoor Pieter Scheepers de carnavalsvlaggen van Mierlo-Hout gezegend alvorens ze op de rotonde aan de Heeklaan werden opgehangen. Hij sprak daarbij het volgende gebed uit:

Afscheid Anny van de Kimmenade

Met bloemen en woorden van dank heeft pastoor Scheepers afscheid genomen van Anny. 

Gezinsviering 30 januari

De gezinsviering die gehouden zou worden op 30 januari aanstaande in de St. Trudokerk komt te vervallen.

Actie Kerkbalans

Veel parochies en andere geloofsgemeenschappen organiseren in deze weken de jaarlijkse actie 'Kerkbalans'. Op deze manier vragen we aan onze geloofsgenoten om hun jaarlijkse donatie/contributie te schenken zodat de parochie kan blijven voortbestaan.

Woestijndag

Op donderdag 17 maart wordt er tijdens de veertigdagentijd een Woestijndag georganiseerd in bezinningscentrum Emmaus met als thema 'Door de woestijn op weg naar Pasen'

Wijzigingen kerkbestuur

Op 6 januari 2010 ging de nieuwe Damiaanparochie van start. Er werd toen een nieuw kerkbestuur gevormd, bestaande uit enkele leden van de oude kerkbesturen en aangevuld met nieuwe mensen. 

2021

Kerststal bezoeken

Op woensdag 5 januari en donderdag 6 januari zullen de St. Luciakerk en de St. Trudokerk geopend zijn van 14.00 tot 16.00 uur om de kerststal te komen bekijken.

Duizend maal dank!

Recent heb ik, heel rustig, de tijd ervoor nemend, alle beterschapswensen en kerstkaarten nagelezen. Wat een bijzonder warme liefdevolle deken kwam er over mij heen.

Kerststal bezoeken St. Trudokerk

Op Eerste en Tweede Kerstdag is de kerststal van de St. Trudokerk te bezoeken van 14.00 tot 16.00 uur. Op Kerstavond zal de St. Trudokerk van 17.00 tot 20.00 uur te bezoeken zijn om een kaarsje op te steken en de kerststal te bezoeken. 

Reservering nodig voor alle kerkplekken

Nu er overal weer een grote toename is van het aantal besmettingen willen ook de kerken hun bijdrage leveren aan het terugdringen hiervan.

Kerstavond thuis

Beste parochianen,

Door de huidige coronamaatregelen is het helaas niet mogelijk om ‘als vanouds’ samen met u op Kerstavond te vieren.

Dank voor alle felicitaties

Abraham zien is een eer en het doet je beseffen dat het leven als een speer voorbij gaat. 

Kerstmarkt Bethlehemkerk

Pastoor Pieter Scheepers ziet Abraham

Lieve parochianen,

Pastoor Pieter Scheepers ziet dit jaar, op 19 december, Abraham. Door alle coronamaatregelen is het helaas niet mogelijk om dit samen met u te vieren. 

Kerstavond

19.00 uur   Luciakerk besloten viering via www.kerkdienstgemist.nl

Samen in actie voor Super Sociaal en de Parochiële Caritasinstelling

Als parochie organiseren we ook deze decembermaand weer een actie voor ‘Super  Sociaal’.

Kerstmis 2021 - aangepast bericht 

Om 19.00 uur zal er een besloten viering zijn vanuit de St. Luciakerk van Mierlo-Hout. Deze is live te volgen of nadien terug te kijken via www.kerkdienstgemist.nl of via de website.

Reguliere avondmissen en Kerstavondmissen komen te vervallen!

De bisschoppenconferentie heeft op 1 december besloten dat er vanaf heden geen vieringen meer mogen worden gehouden na 17.00 uur. Daarom zal de Eucharistieviering op zaterdagavond om 17.00 uur in de Goddelijke Voorzienigheid verplaatst worden naar 16.00 uur. 

Online Adventskalender

Beste collega’s werkend binnen het familiepastoraat van het bisdom van ’s-Hertogenbosch,

Op verzoek presenteren we u opnieuw onze ‘online Adventskalender’.

Advent

Sinterklaas is in het land en dat is een mooi feest. Maar in de parochie begint komende zondag ook de voorbereiding op een ander heel mooi en belangrijk feest: Kerstmis.

Doe goed met speelgoed

De feestdagen zijn altijd een lichtpuntje in de donkere decembermaand, zeker in deze Corona tijd. Vreugde, warmte en een gezellig samenzijn met je dierbaren.

Wereldjongerendag

In het voorjaar heeft Paus Franciscus aangekondigd dé Wereldjongerendag van het jaar te verplaatsen van Palmzondag naar het feest van Christus Koning, op 21 november.

Gezinsviering Sint-Maarten       

Zaterdag 13 november is er een gezinsviering in de St. Luciakerk om 19.00 uur. Het thema van deze viering is Sint Maarten. We willen samen vieren met jong en oud. We gaan luisteren naar het verhaal van deze bijzondere heilige.

Ga mee op bedevaart naar Lourdes!

Door de coronapandemie konden er bijna twee jaar geen bedevaarten naar Lourdes plaatsvinden, maar komend jaar kan het gelukkig weer.


© SiteTurn | Damiaan de Veuster