logo damiaan de veuster
Parochie van de Heilige Damiaan de Veuster
'Mogen wij mensen zijn met een ruim hart, aan wie het te zien is dat hun geloof hen goed doet'

Pastoor van de Ven; een herinnering aan een bevlogen herder! 

Op mijn werkkamer hangt een foto van Pastoor van de Ven. Ik vond die foto, mooi ingelijst, op de zolder van de pastorie. Het was voor mij meteen helder dat ik die foto weer een prominente plaats moest geven op mijn werkkamer. 

hv20093406Pastoor Antoon van de Ven was de pastoor in mijn jeugdjaren. Bij hem ben ik misdienaar geweest.

Ik weet nog goed dat ik samen met een andere misdienaar druk aan het kletsen was tijdens de Mis totdat het plotseling heel stil werd. We keken op en zagen dat alle kerkgangers naar ons keken. Toen keken we naar de pastoor en die keek ook naar ons…. We moesten namelijk bellen omdat de pastoor bezig was met de consecratie (zegening van Brood en Wijn).. 

Ik verwachte een enorme uitbrander na de Mis in de sacristie, maar de pastoor groette ons vriendelijk en dat was het… door naar ons te kijken had hij ons al duidelijk gemaakt dat we iets deden wat niet goed was, en daarmee was het voor de pastoor ook af. Ik heb dit altijd zeer indrukwekkend gevonden. Je moet er niet op terugkomen als iemand iets verkeerd gedaan heeft en je dat ook duidelijk hebt gemaakt.…

Jaren later, toen ik pastoor was in Berkel-Enschot, leerde ik Tini Hamers- van de Ven kennen; de zus van de pastoor. Het was een feest van herkenning! Zij was de jongste van het gezin Van de Ven en we deelden veel over haar broer. Ik mocht diverse jubilea binnen het gezin mee vieren en heb haar man Sjef Hamers uitgeleide gedaan. 

Tini overleed in 2015 op de dag van mijn verjaardag toen ik geïnstalleerd werd als pastoor van de Franciscusparochie in Asten-Someren. Ik mocht haar nog wel de Ziekenzalving toedienen. 

En toen vond ik de foto van pastoor van de Ven! “Een pastor tussen de mensen en voor de mensen”. Zo staat het ook geschreven op zijn bidprentje en op de herdenkingstegel die – tot op de dag van vandaag – nog steeds in hal van onze Luciakerk hangt. 

Een bevlogen herder die hield van zijn mensen en van “de geneugten des levens”.

Een mooi voorbeeld om na te volgen! Een pastor zijn tussen én voor de mensen!!

pastoor Pieter Scheepers
© SiteTurn | Damiaan de Veuster