logo damiaan de veuster
Parochie van de Heilige Damiaan de Veuster
'Mogen wij mensen zijn met een ruim hart, aan wie het te zien is dat hun geloof hen goed doet'

Herdenking bevrijding Mierlo-Hout

Hacksaw Ridge is een film, gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Het handelt om Desmond Doss die tijdens de slag om Okinawa in de Tweede Wereldoorlog 75 man redde zonder een wapen te dragen. Hij geloofde dat de oorlog gerechtvaardigd was maar dat moorden desondanks verkeerd was.

Hij heeft eigenhandig gewonden uit de vuurlinie gehaald terwijl het gevecht links en rechts, voor en achter hem plaatsvond. Hij werd getroffen door een granaat en daarmee zelf verwond.
Het is een indrukwekkende film die 6 Acadamy Award nominaties kreeg. Ondanks zijn weigeren om een wapen te hanteren, kreeg Desmond Doss de Congressional Medal of Honor.

Hoewel deze slag zich afspeelde op een van de Japanse eilanden, was het één van de gruwelijke taferelen van de Tweede Wereldoorlog. Volgens informatie van het Niod raakten meer dan 50.000 Amerikanen gewond of stierven en verloren 100.000 Japanse militairen het leven. Onder de burgerbevolking van het eiland vielen de meeste slachtoffers. Tussen de 100.000 tot 150.000 burgers kwamen om.

Het brengt de gruwelijkheden in beeld van een wereld die in brand staat omdat een politieke partij o.l.v. Hitler op democratische wijze aan de macht is gekomen.
Na de oorlog spreken wij van vrede en vrijheid. Begrippen die grotere waarde hebben waardoor ik het belangrijk acht dat erover wordt nagedacht en met elkaar gesproken, om te weten waarover we het hebben.

Mij spreekt het gebed van Sint Franciscus aan dat we als schuldbelijdenis hebben uitgesproken; “maak mij een instrument van uw vrede, God.

In het voorbeeld van zo iemand als Desmond Doss zie ik dat concreet worden op een heldhaftige manier. Hetzelfde voorbeeld herinneren we ons van Francien Coolen die hier tussen de schietende partijen de gewonde mannen van het spoor haalde om hun levens te redden, om hen te verzorgen.

Het is zo anders dan de oproep tot geweld van een zeventienjarige omdat hij zich verveeld in Coronacrisis. Het is zo anders dan supportersgeweld om de vrijheid te genieten om jouw opgekropte woede bot te vieren op een opgetrommelde politiemacht of zelfs M.E. Het staat haaks op nieuwe gewoontes om messen en wapens te dragen onder het mom van zelfverdediging.

Vrijheid die ten koste gaat van een ander kan geen ware vrijheid zijn waarin wij afspiegeling zijn van de Allerhoogste. Een mens mag menen dat al zijn gangen recht zijn, de Heer weegt toch de harten.

Iemand die in zijn hart ware vrijheid ervaart kan zichzelf verliezen omwille van een ander. In zo iemand herkent Jezus zijn moeder en zijn broeders die het woord van God horen en ernaar handelen.

Zijn wij bereid onze wapens neer te leggen, elkaar als medeburgers te respecteren. Kunnen wij mogelijkheden zoeken waarmee we elkaar naar waarheid en waarachtigheid dragen en verdragen zoals moeders doen met hun gezin?

In de film Hacksaw Ridge wordt goed in beeld gebracht hoe Desmond Doss als een softy, een watje en looser wordt beschouwd. Tot men na zijn formidabele actie inziet hoe deze waarlijk sterk, stoer en een held was.

Pastoor Norbert Swagemakers


© SiteTurn | Damiaan de Veuster