logo damiaan de veuster
Parochie van de Heilige Damiaan de Veuster
'Mogen wij mensen zijn met een ruim hart, aan wie het te zien is dat hun geloof hen goed doet'

Opruimen

Er wordt veel opgeruimd. Bij de milieustraat is het druk. We staan er nauwelijks bij stil hoe belangrijk zo iets als een milieustraat is en het ophalen van ons afval. Chapeau voor degenen die dit werk voor ons doen. Terwijl veel bedrijven en faciliteiten gesloten werden, zijn zij gelukkig gewoon doorgegaan. Je moet er toch niet aan denken dat onze kliko’s twee maanden niet geleegd zouden worden.

opruimenOok in huis is op veel plaatsen opgeruimd. We bewaren veel wat we niet echt nodig hebben. Soms is het troep geworden wat gewoon weg kan. Maar andere spullen behouden hun waarde, iets waaraan een bijzondere herinnering vast zit, zoals foto’s, knutselstukjes. Zo vond mijn moeder die ik met moederdag bezocht, een klein notitieblokje in haar kast. Het zijn haar notities van een bezoek dat ik met mijn ouders aan Rome heb gebracht. Voor ons alle drie was dit een bijzondere reis. Zij wilde het niet meer bewaren omdat zij aan het opruimen is, maar heeft het aan mij gegeven als een herinnering. Sommige dingen gooi je niet zomaar weg maar je zoekt er een nieuw plekje voor. Zo had zij in dezelfde lade een prentje van een heilige met een gebedje dat ze toen uit Rome meegenomen had. Het heeft jarenlang in de lade gelegen. Nu ligt het in een gebedenboekje op haar nachtkastje. 

Zou het kunnen zijn dat er veel dingen zijn die we met ons leven meedragen en die, als we er de tijd voor nemen en erover nadenken, hun plekje vinden? Daarbij denk ik niet alleen aan dingetjes die we in een lade of een kast hebben liggen, maar ook wat we op ons hart met ons meedragen. Neem de tijd en de ruimte om af en toe stil te staan bij je eigen leven, en denk na wat je meemaakte, ruim het op, maak het op orde, en geef het een plekje.

Norbert Swagemakers, pastoor


© SiteTurn | Damiaan de Veuster